Iedereen binnen onze vereniging (en veel mensen daarbuiten) kennen Jan Korte. Dat is een van de modelbouwers die tot de top van de knutselaars behoort. Op schaal halfnul (1:87) maakt hij de mooiste creaties, waarbij zijn voorkeur uitgaat naar voertuigen die hij kent uit Amsterdam en omstreken.

Ook de brandweer op onze nationale luchthaven Schiphol mag zich in zijn belangstelling verheugen. Eén van de voertuigen die daar in een ver verleden (kort na de oorlog) rond reed was een Kenworth 572 Continental crashtruck.  Het voertuig was overduidelijk geïnspireerd door de Class 155 crashtenders die in die tijd door de Amerikaanse militaire luchtvaart werden inzet.

In tegenstelling tot dat type had de wagen van Schiphol echter geen twee monitoren op het dak van de opbouw staan, maar slechts één (maar dan wel een joekel) en waren er nog een  aantal andere aanpassingen aan de toestand op het toenmalige vliegveld.

Die eerste echte crashtruck (bouwjaar 1942) van Schiphol was in 1946 op de luchthaven gekomen in dienst van “Havens en Handelsinrichtingen Amsterdam”,  die tot 1949 de brandweerdiensten op Schiphol verzorgde. In 1949 werd de nieuwe “Dienst Orde & Veiligheid (O&V)” opgericht en werd het materiaal door deze O&V overgenomen. Hij had het kenteken GZ-89341 en deed dienst op Schiphol tot 1956.

Jan bouwde de wagens door het gebruik van diverse diktes plasticplaat. Daarnaast zijn goede ogen en een vaste hand, het nodige gereedschap en de juiste kleuren verf natuurlijk van het grootste belang. Maar als je dan klaar bent, heb je ook een mooi en uniek werkstuk gerealiseerd.