Publicatiedatum: 01-10-2020.
Auteur: Remko Storm.

Remko Storm stuurde ons enkele beelden van een onlangs gereed gekomen diorama. Het hele diorama is op schaal 1:87 uitgevoerd. Let u bij het kijken naar de foto’s vooral op de details. Zeker hier geldt: het zijn de kleine dingen die het hem doen.
Het bijbehorende verhaal kunt u hieronder lezen.

Op een mooie lentedag in het door het Coronavirus geplaagde Nederland gebeurde er onlangs toch weer iets, wat ook de krant haalde, maar dan wel niet het landelijke nieuws. Onze verslaggever ter plaatse maakte enkele beelden, die u een goed beeld geven van de brandbestrijding.

In een woonhuis aan een niet nader te noemen straat in een Gelderse plaats brak die ochtend een felle brand uit op de bovenverdieping van het woonhuis. De bewoners waren niet thuis en de wel aanwezige buren konden zich tijdig in veiligheid stellen.

De brandweer was uitgerukt met een tankautospuit en een autoladder. Omdat bij het aanrijden naar het brandobject nog niet duidelijk was, of zich nog mensen in het pand bevonden, werd ook een ambulance meegestuurd.   Bij aankomst trof de brandweer al een uitslaande brand aan. De brand woedde niet alleen in de slaapkamer op de eerste verdieping aan de voorzijde van dit huis, maar was al doorgeslagen naar de zolderverdieping.

Let u even op de details. De ambulancemedewerkers zijn al in het nieuwe uniform gestoken en de politieauto heeft al de nieuwe striping.

Ook aan de achterzijde kolkt de rook al uit de ramen van de bovenverdieping. Ook langs het dak is al rook zichtbaar.

Een van de vrijwillige brandweerlieden uit de omgeving komt een handje toesteken. Hij is met zijn pivé voertuig gekomen, maar daar ligt natuurlijk altijd een bluspak met helm in. Terwijl hij zich omkleedt ligt zijn helm op het dak. Wanneer men de auto van voren ziet, kan met de tekst op de voorruit, die de overige weggebruikers erop moet attenderen dat de man toch echt iets op het brandterrein te zoeken heeft, lezen.

Als je goed kijkt zie je van alles op zo’n diorama. Wat denk je van die hond, die klaarblijkelijk zijn territorium staat af te grenzen.

Inmiddels is de brandbestrijding in volle gang. Aan de achterzijde gaat men met hoge druk naar binnen.

Het pand kan aan de straatkant nog eniggszins veilig betreden worden. Toch ziet men al rook onder de deur door komen. En dat de muren enigszins verkleurd zijn door het vele water dat al hier en daar verspoten werd, spreekt ook vanzelf.

Aan de achterzijde is een brandweerman in het huis van de buren om daar na te gaan, in hoeverre dat huis ook gevaar loopt. Blijkbaar is daar nog geen rook te bekennen, wat zijn ademlucht heeft de brandweerman niet eens opgezet.

En zoals altijd… op nauwelijks enkele tientallen meters van de gebeurtenis gaat het leven zijn gewone gang. Zelfs de tuinkabouters steken geen handje toe en de hond vermaakt zich toch wel.

Hoe heet het was is heel goed te zien door deze opname, die met een drone gemaakt werd. Overigens…mocht u ook zo iets willen maken: de vlammen en de rook zijn gewoon verbandwatten, maar dan wel voorzien van veel verf.

Tot slot een beeld dat illustreert, hoeveel details je kunt inbouwen. Let op de bepakking van de ts, de toegang tot de manschappenruimte van de ts en het arbo-ladderrek. Dat de kliko in de weg staat, zullen we maar even vergeten.

Dit is slechts een impressie van wat er op deze maquette zoal te zien is. En dat terwijl hij helemaal niet zo, ’n heel grote oppervlakte heeft. Zelfs op een betrekkelijk klein oppervlak kan heel veel te zien zijn. Maar je herkent wel direct wanneer er een meester diorama-bouwer aan het werk is geweest.