Publicatiedatum: 07-10-2020.
Producties (iov Peter Snellen): Peter Boots.
Auteur en eigenaar modellen: Peter Snellen.

Producties van Peter Boots

Geesink
De PHILIPS bedrijfsbrandweer heeft vanaf het begin van haar bestaan tot korte tijd voor de opheffing van het beroepskorps een hele reeks voertuigen gehad. Lange tijd had Philips meer brandweervoertuigen dan de gemeentebrandweer van Eindhoven.  Veel van die voertuigen waren in ons land enig in hun soort. Het mag dan ook niet verwonderlijk heten, dat de Philips bedrijfsbrandweer gedurende heel lange tijd eigenlijk werd beschouwd als een tweede post van de gemeentebrandweer. Zodra men het met eigen mensen en materieel niet meer voor elkaar kon krijgen, werd er (en altijd met succes) een beroep gedaan op Philips.

Als verwoed verzamelaar van modellen wil je dan ook best wat van die voertuigen, waaraan de herinnering nog heel levend is, in je vitrine kunnen plaatsen. Grote speelgoed- en modellenfabrikanten zien daar geen brood in en daarom ben je dan aangewezen op modelbouwers. Het gaat er immers ook in dit geval niet om, wat men kan, maar om wie men kent.
Gelukkig ken ik Peter Boots erg goed, die mij een aantal jaren geleden spontaan aanbood de wagens voor mij te gaan bouwen.  Ik moest dan wel geduld uitoefenen, want zulk werk gaat niet even snel tussen soep en aardappels door en de basiscabines moesten op dat moment nog worden verkregen.

De eerste Philips brandweerwagen die ik ongeveer een jaar geleden aan de collectie mocht toevoegen was de tankautospuit, die in 1958 aan het bedrijf werd uitgeleverd door de Firma Geesink, die toen nog brandweerauto’s bouwde.

Dat was een DAF A 1100 (met zes strippen in de gril). Deze AS 1 was de tweede DAF van Geesink voor de bedrijfsbrandweer.

Al in 1951 had men een bijna identiek voertuig ontvangen, maar dat was (omdat het zo’n vroeg exemplaar was) natuurlijk nog uitgevoerd met 7 verchroomde strippen aan de voorzijde.

Kronenburg
Een nieuwe generatie DAF voertuigen deed zijn intrede in 1969 met de komst van een tankautospuit op DAF G 1600 DF 325, opgebouwd door Kronenburg in Hedel. De pomp kon maar liefst 2500 l/min leveren (voor die tijd geen kleinigheid) en de bluswatertank had een inhoud van 1400 liter. Bovendien werd 400 liter schuimvormend middel meegevoerd.

Een jaar na de eerste kwam er een tweede, gebouwd op hetzelfde chassis en ook door Kronenburg. Die beide wagens werden nog helemaal in het rood uitgeleverd, maar na enkele jaren werd dat (kenmerkend voor de Philipsbrandweer  binnen de regio Zuid-Oost Noord-Brabant) fluorescerend rood met witte accenten. Heel opvallend is, dat de beide DAF tankautospuiten verschillend uitgevoerd waren, dat wil zeggen, dat de ene witte deuren had  maar de andere juist rode deuren had op een witte cabine.

Ook bij mij duurde het een jaar voor de tweede wagen arriveerde. Maar dan heb je toch weer een zeer fraai model  aan de collectie kunnen toevoegen.