Gepubliceerd op: 27 november 2016.
Auteur: PS.

Veel Duitse brandweerkorpsen beschikken over een eigen modelbouwgroep. Die kan samengesteld zijn uit alle geledingen van zo ’n korps. Meestal hoofdzakelijk uit leden de jeugdbrandweer, enkele leden van de vrijwillige brandweer, maar menigmaal toch ook beroepsbrandweerlieden.

Niet alleen brandweer, ook andere hulpdiensten komen aanbod, zoals hier het THW

Die leden komen op gezette tijden bijeen om te bomen over het bouwen, elkaars producten te bewonderen en niet zelden werkt men ook samen aan grotere projecten, zoals het nabouwen van de voertuigen uit het eigen korps of een fictief korps. Gemeenschappelijk kenmerk: het plezier in het samen met “brandweer” bezig zijn.

Ondersteunende voertuigen: KW 15 en nog een
keukenwagen voor de civiele bescherming

Natuurlijk ondervindt men ook wel eens kritiek of wordt de neus opgehaald voor de “Spielerei” van deze groepen. Vergeten wordt dan, dat men toch bezig is met voertuigtechniek en meestal ook met geschiedenis. Maar ook, dat men spelenderwijs bezig is, dus ook veel leert. Een maquette met een grote inzet moet wel kloppen; dus moet erover worden nagedacht, hoe men in werkelijkheid zo’n inzet zou aanpakken. Daarmee wordt toch geanticipeerd op het “echte werk” en de bouwers (van welke rang of stand dan ook) zijn zich dan toch creatief en onbewust aan het voorbereiden op de werkelijkheid. Als dat “spelend leren” dan ook nog gekoppeld is aan veel plezier…dan zie ik geen problemen!

Een voorbeeld van zo’n “Modellbaugruppe” was te zien op de 112-beurs, die op 26 november 2016 in Elspeet gehouden werd.  Daar was de Modelbaugruppe der feuerwehr BOCHOLT aanwezig met diverse voertuigen in verschillende schalen.

Prototypes op Mercedes voor de Katastrophenschutz…nooit in serie gebouwd!

Die modelbouwgroep werd in maart 1996 opgericht op initiatief van onderbrandmeester Franz-Josef Lütkenhorst. Op dit moment zijn er een man of tien lid, leden, die elkaar regelmatig treffen in de kazerne van Bocholt en daar dan bouwen en knutselen. De nadruk ligt daarbij op het nabouwen van voertuigen en gebouwen van de brandweer Bocholt, maar ook het bouwen van diorama’s.

Die modelbouwgroep stelt regelmatig hun bouwsels tentoon op bijeenkomsten in binnen- en buitenland. Samen met andere brandweermodelbouwgroepen is men steevast vertegenwoordigd op de Intermodellbau in Dortmund. In Elspeet werd een aantal H0-modellen getoond, die vooral te maken hadden met de Duitse rampenbestrijding en veel Magirus Eckhaubers.

Deels waren die modellen zelf gebouwd, deel waren het voorbeelden hoe men, met behulp van onderdelen van andere fabrikanten de basismodellen kan “superen”. De oorspronkelijke modellen zijn dan nauwelijks nog herkenbaar en ze hebben een geheel eigen karakter gekregen.

Wie meer wil weten kijkt maar eens op de website van de Modellbaugruppe Feuerwehr Bocholt.