Activiteiten

Lees meer

Fotografie

Lees meer

Modelbouw

Lees meer

Historie

Lees meer

ACTIVITEITEN VAN DE VBB

  • artikelen en nieuws voor het tijdschrift Eén-Eén-Twee leveren
  • een jaarlijkse verenigingsdag (een “ruil- en contactdag”) houden
  • organiseren van excursies
  • organiseren van fototoertochten
  • in stand houden van een website en social media
  • faciliteren en ondersteunen van leden die een activiteit (willen) organiseren
  • verspreiden van nieuws, een activiteiten-agenda bijhouden

FOTOGRAFIE

Veel van onze leden verzamelen foto’s van brandweer- en hulpverleningsvoertuigen. Het is een fanatieke en enthousiaste groep, voorzien van goede camera’s, die met regelmaat op zoek is en gaat naar geschikte locaties. De VBB organiseert een paar keer per jaar een uitgebreide toer voor hen. Voor een indruk, kijk eens op Facebook naar VBB Fotografie

MODELBOUW

Het aanbod aan voertuigmodellen is bijzonder groot. Veel van onze leden hebben dan ook een uitgebreide verzameling van kant en klare modellen. Binnen onze vereniging zijn ook de nodige modelbouwers actief. Vanuit een bouwdoos bouwen zij met de nodige aanvullingen en aanpassingen bestaande voertuigen na. Anderen passen bestaande modellen aan. Ervaren bouwers maken modellen van losse basismaterialen en onderdelen, met een natuurgetrouwe replica van een bestaand voertuig als resultaat. Radiografisch bestuurde modellen met een fors formaat kunnen op veel bewondering rekenen.

Lees meer

BRANDWEER­HISTORIE

Op het gebied van de historie van de brandweer onderhoudt de VBB contacten met het Netwerk Brandweer Geschiedenis van Brandweer Nederland.

In het tijdschrift Eén-Eén-Twee en in de Nieuwsbrief van de VBB is in bijna elke aflevering aandacht voor een hoofdstuk uit onze vaderlandse (of daarmee verwante) brandweergeschiedenis. Ook is inmiddels een aardig rijtje boeken en brochures over de meest uiteenlopende onderwerpen verschenen. Publicaties van (o.a.) de VBB over de brandweerhistorie zijn hier te vinden

De VBB heeft ook mede aan de wieg gestaan van het Nationaal Brandweer Documentatie Centrum (NBDC). Het Nationaal Brandweer Documentatiecentrum verzamelt al jarenlang documentatie op het gebied van de geschiedenis van de brandweer en rampenbestrijding (crisisbeheersing) in Nederland. Inmiddels maakt het NBDC integraal deel uit van Korpora, de instelling voor het Nederlandse erfgoed publieke veiligheid. Het NBDC is opgericht in 1989 als samenwerkingsverband van de VBB, de toenmalige Nederlandse Vereniging van Brandweercommandanten (NVBC), het toenmalige Nationaal Brandweermuseum, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de toenmalige Brandweer Amsterdam. In 2013 is de collectie ondergebracht bij het Nationaal Veiligheidsinstituut (NVI). Vanaf 2022 is het NVI verder gegaan als erfgoedinstelling Korpora waardoor de collectie van het NBDC integraal deel is gaan uitmaken van de collectie Nederlandse brandweer.

Voor meer informatie: korpora