Publicatiedatum: 18 september 2020.
Auteur en foto’s: Lo van Yperen.

Voorwoord:
Afgelopen maanden had ik tijd over vanwege corona. Geen werk meer als vrijwilliger in het Nationaal Militair Museum, geen excursies als lid van uw werkgroep fotografie, geen open dagen etc. De vrijkomende tijd heb ik besteed aan een andere hobby. Het bouwen van brandweer voertuigen schaal 1:24. Meestal gebruik ik alleen de cabine en chassis van bouwmodelmerken zoals Revell en Italeri en pas deze aan. De rest is eigen bouw uit evergreen (kunstof platen en profielen) en messing. In dit artikel een aantal voorbeelden.

Doorn

In mijn tiener jaren bouwde ik uitsluitend vliegtuigen. Ik had er zoveel dat ik nauwelijks meer in mijn slaapkamer paste. Rond de jaren 70 in de vorige eeuw kwam er een prachtige bouwdoos op de markt van een Dennis motorspuit schaal 1:16. Zo’n doos gekocht en de wagen in elkaar gezet. Dat was mijn eerste brandweer voertuig. In die tijd was er op gebied van bouwdozen van brandweervoertuigen niet veel op de markt. Alleen van het merk AMT kon ik een US pumper en ladderwagen bouwdoos kopen. Daarna volgde meer merken zoals Revell. Ik ben vast blijven houden aan schaal 1:24. Daarnaast heb ik ook enige voertuigen gebouwd schaal 1:16. In het begin bouwde ik de modellen direct uit de doos. Later begon ik deze aan te passen en naar voorbeelden te bouwen. Soms zo natuurgetrouw mogelijk of voor een deel naar een voorbeeld maar met een andere cabine omdat er geen geschikte bouwdozen van waren. Een voorbeeld hiervan is de opbouw van een Bikkers motorspuit van brandweer Driebergen-Rijsenburg uit 1948 alleen niet met een Ford cabine maar Opel.

Driebergen-Rijsenburg

Het aantal bouwuren varieert. Ik houd dat niet bij maar aan de bouw van de Scania haakarmbak ben ik in april gestart en heb het project eind augustus afgerond. Ik schat dat daar wel honderden uren in zijn gaan zitten! Foto’s van de voorbeelden maak ik zelf.

Zeist (HAT)

Ik ben lid van vereniging VBB en afdeling fotografie en neem aan zo veel mogelijk excursies deel. Daarnaast bezoek ik veel beurzen en open dagen in Nederland en omringende landen (een andere hobby van mij is fotografie) en zo heb ik een aardig dossier opgebouwd. Ook meld ik mij regelmatig op kazernes om detail foto’s te maken.

Den Haag

Het is misschien wel leuk om te weten dat ik ook in dienst ben geweest van Brandspuitenfabriek Bikkers in Rotterdam, tot helaas een faillissement in 1983 daar een einde aan maakte. Later heb ik bij Brandweer Uitrusting Nederland in Geldermalsen gewerkt Ook aan dit bedrijf kwam een einde door faillissement in 1988.

Nog meer modellen:
Zeist (Overig)

Austerlitz

Zoetermeer

Hagen (D)

Hasselt (B)
Hampshire